Washingtoni Magyar Református Egyház

Hungarian Reformed Church DC

A magyar nyelvű igehirdetés kezdete Washington D.C.-ben 1936-ra vezethető vissza, amikor az Amerikai Magyar Református Egyesület központi irodája ide költözött. Ennek tiszteletére a Grace Reformed Church templomában magyar nyelvű istentiszteletet tartottak.

A következő évtizedekben változó rendszerességgel tartottak istentiszteleteket az egyesület lelkészei. Ebben az időszakban többek között Újlaky Ferenc, Béky Zoltán, Szíjártó István, Balogh István, Vasváry Ödön, Kecskeméthy József, Borshy-Kerekes György, György Árpád, Harsányi András, Muzsnai István, Csikesz Tibor, Hőgye Mihály lelkipásztorok végezték az igehirdetés szolgálatát.

1982-ben a református közösség missziói egyházzá alakult. A lelkipásztori szolgálatot Dr. Harsányi László és Dr. Bertalan Imre lelkipásztorok végezték. Az istentiszteletek állandó helyszíne a Wesley Szeminárium kápolnája lett Dr. Csikesz Tibor révén, aki 1960-tól 1983-ig a Szemináriumban tanított professzorként. Ettől kezdve a gyülekezet havi rendszerességgel ünnepel istentiszteletet.

1993-ban a Washingtoni Magyar Református Egyház teljes jogú egyházzá alakult. 1994-ben Dr. Harsányi András visszavonult a szolgálattól, és a gyülekezet Dr. Bertalan Imrét választotta meg lelkipásztorának. 1997-ben a Wesley Szeminárium és a gyülekezet közös ösztöndíjprogramot indított a Csikesz család támogatásával, amelynek keretében a Debreceni Református Hittudományi Egyetem egy-egy hallgatója vesz részt a Szeminárium két éves teológiai képzésében, és tanulmányai mellett társlelkészként szolgál a gyülekezetben.

2007 szeptemberében ünnepelte a gyülekezet Nt. Bertalan Imre szolgálatának 25 éves évfordulóját a Washingtoni Magyar Református Egyházban. 2008. július 10-én Nt. Bertalan Imre visszaadta lelkét Teremtőjének. A gyülekezet Nt. Mayer Juditot választotta meg lelkipásztorának, aki jelenleg is végzi ezt a szolgálatot.